Tapaa valmistaja: Marimekon kangaspaino Helsingissä

Marimekon Helsingin Herttoniemessä sijaitsevalla kangaspainolla on merkittävä rooli yhtiön tuotannossa. Herttoniemen painossa nimittäin painetaan vuosittain noin miljoona metriä Marimekon kangasta ja se onkin merkittävin Suomessa sijaitseva kangaspaino. Vaikka valmiit tuotteet, kuten vaatteet ja laukut, saavat viimeisen muotonsa Marimekon sopimusvalmistajien tehtailla ympäri maailmaa, oma kangaspainomme on Marimekon kuviomaailman sydän ja sielu.

Marimekon kangaspaino lyhyesti:

  • aloittanut toimintansa vuonna 1973
  • tuotanto noin miljoona metriä painettua kangasta vuodessa
  • noin 40 työntekijää eri työpisteissä: värikeittiössä, painokoneilla, höyryttimellä, pesukoneella, viimeistelyssä ja kankaantarkastuksessa
  • vuonna 2015 Marimekon kangaspainossa käytetyt pohjakankaat hankittiin Saksasta, Turkista, Perusta ja Baltian maista

Painamisen moni työvaihe tehdään käsityötä

Matka suunnittelijan luonnoksesta valmiiksi painokankaaksi myymälän hyllylle kestää noin vuoden, sillä kuvio kulkee monen ammattilaisen käsien kautta. Vaikka itse painaminen tapahtuu koneellisesti, monet työvaiheet vaativat edelleen käsityötä.

Herttoniemen painossa on kaksi painokonetta, joista toinen hyödyntää rotaatiopainotekniikkaa ja toinen laakapainomenetelmää. Rotaatiopainannassa kuvio painetaan kankaalle lieriön muotoisen metallisen sihdin läpi, ja se on laakapainomenetelmää huomattavasti nopeampi. Laakapainokoneella taas voidaan painaa suurempia ja teknisesti vaativampia kuvioita. Siinä väri painetaan kankaaseen metallikehykseen pingotetun ohuen seulakankaan läpi. Kaikki painamisessa tehtävät kaaviot tehdään Marimekon painossa käsityönä. Ennen varsinaiseen tuotantoon menoa kuviosta tehdään koepainatus, jossa tarkistetaan, kuinka värit toimivat yhdessä ja miltä kuvio näyttää painettuna. Painamisen jälkeen kangas kuivataan ja väri kiinnitetään kankaaseen höyryttämällä. Sitten kangas vielä pestään, kuivataan ja viimeistellään.

Tom Backman on työskennellyt Marimekon kangaspainon viimeistämössä jo yli kymmenen vuotta. Tomin mukaan parasta hänen työssään on leppoisa työilmapiiri ja työkaverit. Painossa vierailevat vierailuryhmät tuovat myös iloa hänen työpäiviinsä.

”Onhan se mukavaa, kun vierailijat käyvät ihastelemassa painokoneita ja oppivat ymmärtämään painoprosessia. Ehkä he myös samalla oppivat arvostamaan painokankaita uudella tavalla, kun he näkevät kuinka moni työntekijä prosessiin osallistuu myös täällä Herttoniemessä”, Tom sanoo.

Jokainen kangasmetri tarkistetaan ihmissilmin

Painoprosessin jälkeen kangas kuljetetaan kankaantarkastamoon, missä Marimekon kankaantarkastajat tutkivat sen omilla silmillään sentti sentiltä ja luokittelevat sen laatuluokkiin. Työntekijöiden tarkkojen silmien edessä vilistää kangasta noin seitsemän tuhatta metriä päivässä. Tarkastuksen jälkeen kangas siirretään pakoille, lähetetään kauppoihin metritavarana myytäväksi tai siitä ommellaan sisustustuotteita, vaatteita, laukkuja tai muuta värikästä arjen iloksi.

Kankaantarkastamon esimies Anja Lopes on yksi Marimekon pitkäaikaisimmista työntekijöistä. Hän on työskennellyt Marimekossa vuodesta 1976 eli jo lähes 40 vuotta. Vuosien mittaan Anja on kiertänyt monissa tehtävissä. Hän on työskennellyt muun muassa leikkaamossa, malliompelimossa ja kankaantarkastuksessa.

”On ollut hienoa seurata alan kehitystä vuosikymmenien aikana. Kun tarkastamoon saatiin uudet koneet 2000-luvun alussa, työ helpottui huomattavasti. Marimekko on ainutlaatuinen paikka ja täällä kankaantarkastamossa saa joka päivä tuntea ylpeyttä työstään, kun saattelee upeita valmiita kankaita maailmalle. Ihmiset usein ihmettelevät, tarkastetaanko kaikki kankaat ihmissilmin. Kyllä tarkastetaan, ” Anja kertoo.